zobacz więcej wpisów o baristach

Kawa – skąd jest i kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Przeszłość kawy rozpoczyna się prawdopodobnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i użytkowali owoce kawowca. Niemniej jednak wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, inaczej pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele pichcili owoce kawowca oraz mieszali je z solą i masłem, a samych plonów nie pielęgnowano specjalnie w konkretnych celach, jedynie zbierano z jej naturalnego punktu powstawania. Wiele stuleci później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została opracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a więc jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się więc coraz to bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc różne modyfikacje, żeby zdobyć rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dziś. Dzisiaj większość spożywanych produktów jest dla nas wybitnie łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie żąda obszernego trudu. kawa instant czyli rozpuszczalna Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezmiernie śladowe przypadki. Toteż również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia niemalże nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też odpowiedniego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film