Prawdziwa włoska kuchnia, innymi słowy co ubóstwiają jeść Włosi

Kuchnia włoska jest jedną z w największym stopniu wziętych na całym świecie. Dziś posmakować wolno jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu posiadają włoskie specjały. Co kochają konsumować pierwotni Włosi?

Co jest w najwyższym stopniu znaczącym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza kojarzy się z Włochami. Miłują ją również sami Włosi.

Kapitalna serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu charakteryzowany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże smakowitego dania. Najbardziej znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
•    pomidorów San Marzano;
•    sera mozzarella;
•    świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze specjalnej mąki i wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.

Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co w gruncie rzeczy ubóstwiają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, że to na makaronach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z różnego rodzaju sosami. Ważne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być odpowiednio ugotowany makaron wedle Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
•    canelloni;
•    lasagne;
•    
Różnią się one formą oraz sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest niezwykle ubogacona. Poświęcić można jej naprawdę długie opowieści. Na uwagę zasługują też słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po jakie danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że olśni ono głębią smaku i aromatu.